fredag den 4. juli 2014

Københavnertur sommeren 2014


I år var det kun yngstesønnen og jeg, som drog til staden. Det primære ønske var at komme ned og se ruinerne af det oprindelige Christiansborg. Der var nemlig lukket pga restaurering sidste år.

Honnør ved de skilderhuse, der faktisk også er på Christiansborg - ikke kun på Amalienborg.


Elendigt billede! Men dog kan man ane udviklingen i slottets historie. Vi er selv godt hjulpet af en ret stor viden om de enkelte konger og deres samtid. Det er en fornøjelse at gå igennem sådan en udstilling med min søn. Han kan fortælle i timer om, hvilke konger, hvilke krige og hvilke brænde, der var på de enkelte tidspunkter.

Det var en fin - underjordisk - udstilling. Oplevede på et tidspunkt en svag oplevelse af klaustrofobi, da alle skilte med "udgang" ikke syntes at føre mig derhen. Havde helt mistet min stedsans og overblik over, hvor vi var henne - ret ubehageligt ;-(

På Christiansborg ville vi også gerne se Ridestaldene - vel vidende, at hestene ikke er der om sommeren. Så kigger man på seletøj, kareter og stalde i stedet ;-)Hvad siger man, når man modtager sådan en gave? "Det var lige, hvad vi stod og manglede"?


Antallet af ansatte i staldene i 1870 (talte det til ca 35) - i dag er der 5!


Kareter i masse-vis. Virkede ikke som om ret mange af dem i praksis kommer i anvendelse.


Åbenbart tjekkiske heste, som er i kurs.En ret stor del af udstillingen omhandlede Chr. d. 10. og hans betydning for folkestemningen under besættelsen. På hesten "Rolf"...

Dagens sidste programsatte punkt var Ny Carlsberg Glyptoteket.

Det var egentlig tanken at vi skulle lade os fragte rundt med allehånde transportmidler - metro, bus, s-tog, taxa osv. Det endte dog med at vi GIK hele turen igennem. Så bliver man altså træt!
Vandring rundt i byen giver ekstra mulighed for at studere detaljer i arkitektur mm - vi er blevet gode til at spotte disse bonus-oplevelser.


Jeg nåede til Gudrun Sjøden og fik købt en kjole på udsalg - scorede også een af de vanlige stofposer, som jeg er SÅ vild med.

Antikvariaterne i Fiolstræde skuffede - vi var for trætte og mulighederne for mange.

Den obligatoriske tur på La Glace blev det også til. Ungen var SÅ træt, at han dårligt kunne hænge sammen. Må indrømme, at jeg dér gruede for turen på kunstmuseet - ville det blive en fiasko?


Da vi nåede frem, var han dog som forvandlet. Han sprang nærmest rundt i flere timer og tug kunst og historie ind i fulde drag. Der er taget hundredevis af billeder - orker kun at vise et udpluk.

Vi lavede base i vinterhaven. Skønt sted! Jeg greb dog mig selv i flere gange at savne nogle fuglefløjt, som der ville have været i fx botanisk have.

Hvordan kan palmerne i øvrigt vide, at de nu ikke må blive højere?


Hm - er det ikke den mellemste finger?


Næ nej - ingen vulgariteter her ;-)


Alt blev fotograferet...

Et par udvalgte...


Denne var jeg specielt betaget af.


Meget imponerende forhold!


Også moderne kunst. Denne flotte af Christian Lemmertz.


Dagens bedste oplevelse for mig.
Sort/hvid Degas.


Når man sådan er på udstilling i mange timer er der risiko for at indtrykkene flimrer ureflekteret forbi. Derfor fik sønniken lov at vælge eet billede i een af de store sale. Så satte jeg mig med lukkede øjne, og så skulle han beskrive ALT for mig, så jeg fik indtryk af billedet. Hvem er på? Hvad forestiller det. Er de rige/fattige? Hvornår på dagen/året? Fortid? Nutid? Fremtid? Kan de lide hinanden? Skal de ses igen? Osv. osv.
Han klarede det ret godt, selvom det er en svær øvelse de første par gange.


Monet, Manet, Delacroix, Degas, Gaugain, Seurat, pointilisme, impressionisme, naturalisme, romantisme, guldaldermalere - uha der blev hældt meget på. Mange indtryk!


Da jeg spurgte sønniken, hvilken stilart der gjorde størst indtryk, var svaret "pointillisme". Ikke mindst fordi han kan huske det fra filmen "Loony Tunes back in action" - billedet består af små farveklatter, men selve billedet bliver dannet af indtrykkene inde i vores hjerne.


Vi nåede slet ikke at sætte os ind i Glyptotekets historie inden vi tog afsted, men jeg har købt dvd med "Bryggeren" - den bliver sikkert ekstra spændende at se nu.

Det var - igen - en fantastisk tur til København.

2 kommentarer:

  1. Jeg er imponeret over, hvor meget viden og gode oplevelser, du giver videre til næste generation

    SvarSlet
  2. Tak skal du have ;-)
    Jeg tror der hænger lidt ved. Vi hygger os hvert fald undervejs.

    SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails