søndag den 11. november 2012

Stand-up comedy

Jeg tilhører den – tilsyneladende – minoritet, som ikke er til stand-up komik.
Faktisk har jeg ikke ret meget at have min aversion i, al den stund, at jeg ikke kender ret meget til det. (Sådan lidt Jan Gintberg, Mette Lisby, Mick Øgendahl osv osv…)

Det har min ældste søn klart i sinde at gøre noget ved. Han har længe presset på for at jeg skulle se diverse shows på online-medierne. Vi prøvede til en dag med Mick Øgendahl. Sønniken var flad af grin – jeg kunne dårligt knibe et smil frem.

Nå, men ud fra tesen om, at man må kende til det, man afviser, så kastede vi os i går aftes ind til showet “Anders” med Anders Matthesen.
Forunderligt for mig at sætte mig til rette i stolen til en forestilling, som jeg absolut INGEN forventninger havde til.
Jo, har hørt mange folk udtale sig positivt om netop denne komiker, men selv havde jeg ikke nogen ide om, hvad der ville møde mig.

Det var en positiv oplevelse. Sønniken havde gerne set, at jeg lå fuldstændig fladtrykt af grin hen ad gulvet. (Det ville nemlig være den bedste garanti for, at jeg nok en anden gang ville tage med til den slags.)
Jeg grinte meget undervejs – ikke hæmningsløst – men jo: Jeg følte mig meget underholdt.

abillede901
Temaet var “Identitet”, og det blev der spundet mange ender over. Var det “Anders Matthesen”, som showet var om? Var det “Anden”? Eller var det simpelthen bare “Anders”? Som showet jo netop hed denne gang.

Stand-up går jo på de hurtige bemærkninger. De korte stand-alone-vitser. De hurtige grin. Kontant afregning fra publikum.

Faktisk tror jeg, at netop Anders Mattesen har mere på hjerte med sit identitets-emne. Der var meget mere rød tråd i det end mange stand-up´ere har (tror jeg nok – for jeg kender jo ikke meget til området). 

Showet består af en masse kvikke, hurtige betragtninger, hvor jeg fornemmer en alvorlig undertone. Selv foretrækker jeg nok alvorlig tilgang med store stænk af humor.
Er jeg kedelig – tjah – sikkert nok;-)

Der er også de uundgåelige platheder. Hvad sker der, hvis man på at værsthus skifter alle dialoger med “fadøl” ud med “fisse”? Beklager - men jeg kan altså ikke hulke mig af grin ned af stolen.

Men når alt det er sagt, så opfatter jeg Anders Matthesen (ikke “Anden” og ikke “Anders”) som en meget professionel og dygtig håndværker.)

abillede902Hvis jeg skal kunne tillade mig at have endnu mere nuancerede meninger om stand-up, må jeg jo “gå ind i det”. Så sønnikens julegave (han har givet afkald på overraskelses-oplevelsen juleaften) bliver en billet til Comedy Aid 2012.

Med alle de navne, der er repræsenteret her, skulle det nok blive mig et fornuftigt starter-kit indenfor genren;-)

8 kommentarer:

 1. Hvis du lover ikke at sige det til nogen, så kan jeg ikke udholde stand-up. Det er tegn på, at man er ved at være gammel (og klog).

  SvarSlet
 2. Jamen så er vi da snart nogle stykker ;-)

  SvarSlet
 3. Hej Linnea :)

  Først og fremmest - dejlig blog!

  Dernæst - hvor er du fra? I tilfælde af at du er fra Aalborg eller omegn, vil jeg tillade mig at gøre lidt reklame for noget af al det gratis stand-up, der rent faktisk er at finde. Der er masser af open mike stand-up comedy i Aalborg, og i stedet for at kede dig for meget med detaljerne, vil jeg blot henvise til:
  http://www.9000comedy.dk/

  Hvis du ikke er fra nordjylland - eller nogensinde kommer i den retning - kunne det være interessant at vide, hvor du så er fra. Der er nemlig masser af gratis stand-up rundt om i landet. Specielt Aarhus, Aalborg og København har masser.

  SvarSlet
 4. Hej Martin
  Følger du mon med her, når jeg svarer?

  Tak for din kommentar - gjorde mig rigtig glad.

  Jeg bor i Odense, og det er desværre ikke et af de steder, du nævner som aktivt. Skulle du en dags tid høre om tiltag i Odense, så er sønniken og jeg bestemt friske på at give det en chance.

  Endnu engang tak for at du tog dig tid til en kommentar.

  SvarSlet
 5. Ja, det gør jeg bestemt :)

  Hmm, jeg forhører mig lige lidt rundt omkring. Jeg ved, at der tidligere har været open mikes på Kulturmaskinen i Odense, hvor prisen har været i omegnen af 40-50 kr. for at komme ind. Men jeg ved ikke, om det kører længere.

  Undersøger det som sagt lige, og så vender jeg tilbage :)

  SvarSlet
 6. Lyder bare godt Martin. Så kan det være jeg tager min søn med - det vil han blive glad for;-)

  SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails