tirsdag den 4. september 2012

Nordisk Mytologi - en masse historier

Yngstesønnen er igen vendt tilbage til sin faible for Nordisk Mytologi.
Det ytrer sig ved, at så såre jeg sætter mig ud i haven for at læse bog og/eller drikke kaffe, så sværmer han omkring mig og vil gerne fortælle.
Jeg får typisk 3-4 myter at vælge imellem. I praksis er det blot rækkefølgen jeg vælger, for jeg får alle historierne anyway. (Farvel til boglæsning – kaffen drikker jeg mens, jeg lytter.)

Valget kunne fx være mellem:
Lokes væddemål med dværgene
Balders død
Murene bygges omkring Asgård
Tjasse bortfører Idun
Skabelsen i den Nordiske Mytologi

Når fortællingen begynder, er jeg nok lettere utålmodig og ukoncentreret, men det ændrer sig hurtigt, da sønniken fortæller med stor indlevelse og detaljerigdom. Har går rundt i haven i store cirkler, mens fortællingen tager form.
Må indrømme, at når historierne slutter, er jeg som regel fuldstændig opslugt af det, han har fortalt og har mere end een gang bedt om gentagelser.

Christ, jeg har lært meget af min søn! Kendte jo i forvejen de vigtigste guder og jætter. Lidt om Bifrost, Asgård, Midgård, Udgår, Yggdrasil, Ragnarok osv. Men nu kender jeg også til Niflheim, Muspelheim, Ginungagap og Audhumla.

abillede799
Fik i dag den tanke, at lade sønniken får iPhonen i et armbind + udstyret med headset og mikrofon. Han indtalte nogle historier som “memoer”, mens han gik rundt i haven og foredrog. Efterfølgende har jeg har nedskrevet.

Her får I “Lokes væddemål med dværgene”

Engang for sjov ville Loke klippe alt håret af gudinden Sif. Han gjorde så bare det uheldige, at det var Thors kone. Da Thor fandt ud af det, truede han Loke med at knuse hver eneste knogle, der var i hans krop, medmindre Loke kunne skaffe noget nyt hår ud af det pureste guld men alligevel kunne klippes og vokse som normalt hår.

Det var ikke lige til, men Loke gik til dværgen, Eitre, som smedede Sif´s nye guldhår. Også skibet, Skidbladner, og spyddet, Gunger. Som Loke var, skulle han altid blære sig, så derfor gik han til den anden dværg, Brokk, og blærede sig med, at ingen havde sådan nogle skatte, som han havde. Brokk gik med på væddemålet og sagde, at hvis han kunne lave nogle værdier, som var meget mere værd end dem, Loke havde, så skulle Loke af med hovedet.

abillede798

Brokk gik så til dværgen, Sindre, og bad ham lave 3 meget større skatte end Lokes.

Først lagde Sindre noget griseskind ind i ovnen, og så fik han Brokk til at blæse på blæsebælgen, indtil han kom tilbage fra en tur. Loke skulle selvfølgelig snyde og forvandle sig til en stikflue og prøvede at stikke så meget på Brokks håndled, at han ville give slip på blæsebælgen, men Brokk ignorede det, og gik tilbage til arbejdet igen.

Da Sindre kom tilbage, tog han en galt ud, som gjorde at uanset hvor et mørkt sted, den kom hen, ville den lyse stedet op. Så bagefter lagde Sindre noget guld derind og fik igen Brokk til at blæse på blæsebælgen, indtil han kom tilbage fra sin tur. Loke prøvede igen at stikke Sindre for at han skulle slippe blæsebælgen, men Brokk blev bare ved med at blæse på blæsebælgen. Så tog han ringen, Draupner, ud. Den havde en egenskab, som jeg ikke rigtig forstår, men hver niende dag skulle den dryppe 8 nye ringe ligesom flot som den. Nå, men næste dag lagde han noget jern derind og fik igen Brokk til at blæse på blæsebælgen, indtil han kom tilbage, men denne gang stak Loke Brokk så hårdt i panden, at blodet stod ned i hans øjne, og så fik Brokk endelig taget hænderne af blæsebælgen for at vifte fluen væk. I samme øjeblik kom Sindre tilbage, og så tog han en hammer ud - det var Mjølner. Den havde lidt for lille hank, da Brokk havde slippet blæsebælgen, men Sindre mente, at det ikke ville gøre nogen forskel.

Så oprandt dagen, hvor at Odin, Frey og Thor skulle være dommere. Først viste Loke sine skatte. Guldhåret til Thor, som gav det til Sif, og samtidig med at Sif satte det på hovedet, så begyndte det at vokse ligesom normalt hår. Og så gav han skibet Skidbladner til Frey og spyddet Gunger til Odin. Hm. Og så skulle Brokk give sine skatte. Til Odin gav han ringen Draupner. Til Frey galten og til Thor Mjølner. Mjølner havde den egenskab, at Thor mens han hamrede med den, så kom der lyn og torden, og hver gang, at han kastede den, så kunne den slå pandeskallen ind på de mest tykhovede jætter og så vende tilbage lige i hånden på ham. Og den havde også den egenskab, at hvis han ikke havde et rum, der var stort nok til den, så kunne den skifte størrelse ned til en lille bitte mus. Hm. Dommerne mente, at nu hvor Thor havde fået hammeren, Mjølner, så havde de et meget godt våben mod jætterne, så derfor vandt Brokk.

abillede797

Loke prøvede jo selvfølgelig at flygte, men på Brokks ordre, fik Thor standset ham. Hm. Da Brokk skulle lige til at hugge hovedet af Loke, sagde han noget, som jeg igen ikke kan forstå. "Du kan få mit hoved, men halsen er min". Ja, jeg forstår det ikke men Brokk indså, at han ikke kunne hugge hovedet af Loke, men så i stedet syede han Lokes mund sammen, og det kostede Loke nogle huller i munden før han kunne få munden på gled igen. Men det tror jeg ikke, at aserne ikke havde noget problem med.

Slut.

3 kommentarer:

  1. Fantastisk! Tak for en god historie. Jeg kender alt for lidt til de nordiske guder, men det er jo fascinerende historier. Du er heldig med den søn.

    SvarSlet
  2. Jeg er også voldsomt tilfreds med, at min søn får mig på omgangshøjde med det gude-univers. Der var/er plads til forbedringer;-)

    SvarSlet
  3. Fantastisk, skønt når poderne virkelig engagerer sig!

    SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails