torsdag den 4. august 2011

Rejserapport fra København - volume 8

Totalt postkort!

Tirsdag morgen foran Rosenborg Slot – også denne gang var vi ankommet et pænt stykke tid før åbning. Dermed rig lejlighed til at kigge på omgivelserne.

billede745
Hvis jeg havde tænkt mig om, så vidste jeg egentlig godt, at der ville ligge noget kaserne-halløjsa tæt på slottet, men alligevel var jeg overrasket.
Bemærk den nuttede tank tæt ved hovedindgangen.

billede742  
Der blev trænet vagtparade.

billede744
Der blev øvet “løft af gevær”.

billede743
Øvelse “soldat på eet ben”.

billede746
Øvelse “sigt”. Hvad de mon sigtede efter og hvad succeskriteriet for øvelsen var – det står hen i det uvisse.

billede740  
Vi prøvede igen at fotografere foran en soldat. De var knap så aggressive her som på Amalienborg.

billede739
billede741
Alligevel tror jeg, soldaterne hygger dig med at skræmme turisterne. Da vi stod i kø for at købe billetter, kom der en portion af dem marcherende gennem slotsporten. Vi stod i vejen og de skreg “Giv Agt”! Vi sprang alle til side. Som sagt så tror jeg de hygger sig over disse episoder, når de sidder og spiser frokost. På selve deres vagt er de jo nødt til at bære stone-face.

billede738
Igen en bygning med flotte detaljer overalt.

billede747
Jeg kan ikke huske præcis, hvad dette var. Jeg var i øvrigt en anelse utilfreds med “dokumentationen” undervejs på rundturen. Der var stort set INGEN forklaringer til, hvad man så. Jo, hvis man havde medbragt en telefon, som kan læse de dersens små firkantede stregkode-ting, så kunne man scanne og læse på telefonen. Dels har jeg ikke sådan en telefon og dels var teksterne dér også alt for omfattende til at være brugbare.
Omvendt kan jeg godt se, at samtlige rum var så fyldt med detaljer, at man ikke ville kunne skrive en ledetekst til det hele. Der ville simpelthen ikke være plads og det ville ødelægge indtrykkene af rummene.
Men jeg kunne rigtig godt have tænkt mig, at der havde været mulighed for en guided tur eller mulighed for at låne hovedtelefoner med indtalt guidning.

billede748
Igen og igen blev jeg imponeret over den faglige kunnen, de havde dengang. Dette er en vævet gobelin. Prøv at se alle de farvenuancer, som de har fået vævet ind – intet mindre end fantastisk!

billede749
Detalje – stadig fantastisk, som de kunne “male” med garn.

billede750    
Mega gobeliner overalt – datidens mulighed for kongen til at dokumentere egen storhed.

billede751
Sådan skal en tronstol se ud!

billede752  
Detaljer overalt. Her våbenskjold, som sidder i loftet.

Overalt i København er der i øvrigt “elefanter”. Elefant-orden, Carlsberg-symbol, figurerer rundt omkring i bybilledet, i Zoo osv. osv.
Der er nok en god forklaring på, hvorfor København i den grad har taget det dyr til sig som symbol. Det må undersøges ved lejlighed.

billede753
Mere konge-dronninge-røgelse.

billede768
Eet af højdepunkterne for ungerne var at se det tøj, som Chr. d. 4. havde på, da han blev såret ombord på Trefoldigheden. Den blodplettede klud, som han havde om øjet. Slaget var 4 år før han døde og i den efterfølgendeperiode havde han derfor en klap om det ene øje.

Kong Kristian stod ved højen mast
i røg og damp.
Hans værge hamrede så fast,
at gotens hjælm og hjerne brast.
Da sank hvert fjendtligt spejl og mast
i røg og damp.
Fly, skreg de, fly, hvad flygte kan!
hvo står for Danmarks Kristian,
hvo står for Danmarks Kristian, i kamp?

Sammen med dragten hænger et par øreringe, som hans frille har båret. De er lavet af metalsplinterne, som ramte ham. Morbidt!

Vi fik uendelig meget ud af besøget på slottet – ikke mindst fordi de seneste måneder er brugt på at lære om de danske konger og deres samtid. Det kom os meget til gavn – både på Rosenborg Slot men faktisk alle steder i byen.

billede754 
De billeder som er i det officielle katalog er selvfølgelig bedre, men jeg måtte lige forsøge mig.

Denne krone er Chr. d. 4.´s og blev også brugt af hans søn Frederik d. 3.

billede755
Derefter er det “enevælds”-kroner – en herre og en dame-version. De er blevet brugt frem til 1848, hvorefter enevælden ophørte. De nuværende konger og dronninger må kun få dem til låns på kisten, når de dør. Hm….

Vores næste rejseprojekt drømmer jeg om kunne blive til Roskilde Domkirke. Det bør kunne gøres på en enkelt dag. Dog ville vi nok få mest ud af det, hvis det kunne blive en guided tur. Det må jeg undersøge ved lejlighed, om de har.

2 kommentarer:

 1. Hvor herligt at læse om Jeres tur. I har godt nok fået meget ud af de tre dage - det er bare så godt...
  Roskilde Domkirke er fantastisk...
  I må kikke ind, hvis I gør alvor af det projekt..

  SvarSlet
 2. Ja, jeg føler mig totalt fyldt op med indtryk. Det kan man vist også se ud af de mange volumes fra turen;-)
  Jeg givre lyd, når/hvis vi drager mod Roskilde. Ved du tilfældigvis, om man kan få guidede ture dér?

  SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails