lørdag den 16. juli 2011

Vi hygger os med kongerækken

Ja, du læste rigtigt. Ovenstående statue står overfor Odense Banegård, og jeg tog lige et par hurtige billeder i foråret, da yngstesønnen og jeg tilfældigvis kom forbi.

Jeg er født i Odense og har set den (og de andre statuer) hundredevis af gange, men denne gang blev det indledningen til nærmere bekendtskab. Det er meget politisk ukorrekt at “lave lektier” i sommerferien, men vi er faktisk i fuld gang med at få sat kød og blod på kongerækken;-)

billede679

Det er nemlig Chr. d. 9. som sidder højt til hest her. Det var ham, som også blev kaldt “Europas svigerfar”. Bl.a. var han far til Dronning Dagmar, som blev gift med den russiske zar og hvis søn blev dræbt under den russiske revolution. Hende som for nogle år siden blev genbegravet i Rusland – fantastisk historie, synes jeg.

billede678

Et par facts fra een af de andre sider på statuen.

billede680

Det kan være ganske svært at tyde, hvad der står her, men essensen er, at året efter Chr. d. 9. blev konge, mistedes en masse land i syd (Slaget ved Dybbøl), og det gik ham meget på.

billede681

Nu skulle man jo tro, at det var denne konge, som havde holdt til på Odense Slot. Næ nej – det var faktisk Frederik d. 7. som havde sin gang dér. Sammen med Grevinde Danner og H.C. Andersen.

Pludselig er historien bare blevet så levende. Efterhånden er vi ret godt kørende vidensmæssigt fra midten af 1800-tallet og opefter. Herligt, da vi forleden i den Fynske Landsby, kunne sætte alle årstallene ind i en sammenhæng.
I forhold til “underskrift af grundloven”, “hvornår slaget ved Dybbøl” var, hvornår “enevælden ophørte” osv. osv.

Inden længe drager vi til København, så vi er i fuld gang med Chr. d. 4. Ungerne har nærmest KRÆVET at komme på Rosenborg Slot.

Kings and Queens – here we come…

3 kommentarer:

  1. Jamen, kongerækken er da også spændende - eller i hvert fald menneskerne bag.
    God tur til København og hils.

    SvarSlet
  2. Hvor er det fantastisk, du har fået børnene gjort interesserede i vores historie, som jo - hvis du spørger mig - er ret spændende. Jeg er selv ret vild med 1800-tallet, specielt Guldalderen

    SvarSlet
  3. Marianne: Der er virkelig mange saftige og spændende historier.

    Lydert: Ja, 1800-tallet er vildt spændende. Vi er lige nu blevet ret skrappe til Frederik d. 7. og rykker snart et par konger tilbage. Så får vi den spændende tid med. De økonomiske forudsætninger (krige/nederlag) spiller jo meget ind på litteratur og billedkunst.

    SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails