torsdag den 1. april 2010

Om kreativitet…

Normalt vil jeg betegne mig selv som et kreativt menneske. Men der findes nok flere slags kreative profiler – jeg er sådan en slags “struktureret” kreativ type;-) Jeg er god til at se utraditionelle kombinationer og flette ting fra forskellige universer sammen. Denne egenskab ligger lige under overfladen, og jeg har helt ubevidst god kontakt til den hele tiden.

grafik-med-hjertet001

Det er noget andet, når/hvis jeg vil lave “fysiske” ting såsom håndarbejde (eller ligefrem kundsthåndværk”) eller computer-grafik. Her er arbejdsprocessen en helt anden.

Jeg har tilegnet mig ord fra Picasso, som frit citeret er noget i retning af: “Kreativitet er 99% hårdt arbejde og 1% inspiration”. Det kan jeg i den grad genkende - “problemet” er bare, at det er ret tidskrævende at komme hen i den tilstand, hvor jeg har kontakt til de underliggende lag af inspiration. Det sker alt for sjældent!

Og hvorfor så det? Dels er der det helt banale, at døgnet kun har 24 timer og langt de fleste af dem er optaget af de velkendte elementer – ikke meget egen-tid. Men når den tid så er der, så er mit lille hoved forvirret over de mange retninger min kreativitet kan bruges i. Jeg følger mange andres blogs, og det er en kilde til stor glæde og inspiration. Men undertiden bliver får jeg en snert af en blokering, og det bliver svært at høre ens egen stemme. Jeg har tusindvis og atter tusindvis af fonte, plugins, billeder, fotos osv. osv – men jeg er helt tør for ideer, når klokken er 22:30, og jeg lige har en halv time til jeg dejser omkuld.

grafik-med-hjertet002

Noget af det, som jeg virkelig savner er en bestemt “opgave” – noget konkret at bruge mine ting til. Det burde selvfølgelig ikke genere en ægte kreativ sjæl, men det gør det altså mig.
“Begrænsing skærper fantasien” er et andet guldkorn, som altid har sagt mig meget. Den tankegang vil jeg prøve at anvende positivt.

Jeg har nu besluttet mig for at lave mit eget lille fri-rum mht. at lave grafik. Hvad jeg laver skal “bare” bruges til at krydre mine indlæg med – ikke noget formål i sig selv. Bare leg, leg og atter leg – men dog alligevel tænkt ind i en bestemt sammenhæng. Det bliver til nye kategori: “Grafik-med-hjertet”.

Hvis der overhovedet er nogen som har læst med helt til slutningen af dette navlebeskuende indlæg, hvor jeg ganske famlende har forsøgt at tænke højt, ja – så skulle de faktisk have en lille belønning;-)

grafik-med-hjertet003

8 kommentarer:

 1. Kære Linnea,
  Jeg har læst helt til enden af dit indlæg - måske er det navlebeskuende, men jeg kunne virkelig genkende mig selv i det. Det beskriver lige nøjagtig hvordan jeg rigtig ofte har det. Lige nu sidder jeg med at tomt illustrator lærred - jeg har for en gang skyld tiden til at sidde og tegne, men der kommer bare ikke noget brugbart ud af det.....måske har du ret det vil være en god idé at sætte specifik tid af til det...

  SvarSlet
 2. Tak Sukro - godt holdt ud;-)
  Bliver rigtig glad for at mine tanker kan genkendes af andre. Det er så frustrerende undertiden med så meget uforløst kreativitet og også evner (sagt i al ubeskedenhed).

  SvarSlet
 3. Jeg sidder og læser om skrivning og skrivepædagogik, og det problem du beskriver, det er rigtig centralt her. Vi regner med, at de søde elever skal drives af en indre inspiration, men hvis vi tænker på os selv, så er det jo noget af det sværeste, sådan bare at være kreative ud i den blå luft. Og hvad gør man så som lærer, når man ikke vil "dræbe" elevens "egen" kreativitet? That´s the question.
  Jeg håber at finde svaret. Snart.

  SvarSlet
 4. Hej,

  Jeg er en tur rundt i 'blogland' for at 'hilse' på alle jer, der har linket til mig. Det er en spændende rejse, og det er en hyggelig blog, du har.

  Rigtig god påske fra Claus

  SvarSlet
 5. Hej Eva. Hvor er det altså spændende det du skriver. Jeg sidder ofte med min søn på 11, når han skal skrive en stil eller lignende. Nogle få gange går det som smurt - det er når han selv har en ide til en historie. Desværre er de fleste gange "slid" og faktisk ikke særlig sjovt.
  For mig eget vedkommende er jeg nødt til at skaffe mig nogle "værktøjer" og så m-å-s-k-e være i stand til at få åbnet kanalen. Jeg vil glæde mig til at høre, hvad du har af fortsatte oplevelser med ungerne. Både positive og knap så positive.

  God påske...

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Dejligt at du tager dig tid til at kigge forbi vores blogs. Er blevet enig med mig selv om, at du må være eet af de sjældne mennesker, som har fået tildelt 96 timer i døgnet;-)
  Håber du "ser lyset" i det med "Fast læser" - det er ret smart;-)
  God påske til dig også.

  SvarSlet
 7. Jeg har også læst helt til enden. Vanker der så påskeæg?

  Jeg tror vi allesammen i et eller andet omfang kan genkende de ting du skriver her og der er jo også en god grund til at rigtigt mange forfattere gerne starter en ny skriveprocess med at isolererer sig i en uge eller to. Ikke at de nødvendigvis får skrevet så meget lige der men de får styr på retningen og stemningen uden påvirkningen fra alle de andre input.

  SvarSlet
 8. Hej Marina
  Nej jeg kan nok ikke lige love påske-æg eller lignende. Jeg får rigeligt at bruge porto-kontoen til i næste ude, når der skal sendes 3 stk. give-aways;-)
  Du har fuldstændig ret i det med forfatterne - det var en god sammenligning. Jeg må se at finde ud af, hvad der skal til i min egen lille "biks", hvor jeg jo ikke kan tage på refugium eller har et decideret mål i form af en bog eller tilsvarende projekt.

  SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails