søndag den 26. februar 2012

Roskilde Domkirke - volume 10

Så blev det Frederik d. 5.´s kapel. Det er MEGET stort og der er gjort meget for at imponere.

Det første bemærkelsesværdige var temperaturen i kapellet – der var rigtig koldt.

abillede085 
Det næste bemærkelsesværdige er den gennemførte græske stil – nyklassicisme. Søjler, kupler og ornamentik.

abillede075
Her hviler Chr. d. 6.
Han grundlagde Eremitageslottet i Dyrehaven og det første Christiansborg Slot.
Det var under under ham konfirmationen og stavnsbåndet blev indført.
Han bliver betegnet som “Den kedelige konge” – pietisme kom til at præge landet og alle forlystelser var ildesete.

abillede079 
Chr. d. 6.´s dronning – når de to kørte gennem København var det lukkede vinduer – de ville ikke have meget med folket gøre – de talte tysk indbyrdes.

abillede076
Frederik d. 5.´s sarkofag. Her i huset kalder vi ham “kongen med det store ego”. Magen til selvforherligelse skal man da lede længe efter.

abillede106
Vi slår lige et smut forbi Amalienborgs slotsplads, hvor denne statue af Frederik d. 5. troner. Den er for nylig blevet restaureret – det var ikke billigt. Men allerede da den blev bygget, var den bekostelig – den kostede mere at opføre end de fire palæer tilsammen. Det tog 14 år at opføre den. Stort ego!

abillede078
Her har vi så “den sindssyge konge” – Chr. d. 7. Een af Danmarkshistoriens mest farverige konger – Struense og alt dér. Vi glæder os til at se den nye film, når det engang bliver en mulighed.

abillede080
Frederik d. 6. som allerede tidligt i praksis overtog styret, da Chr. d. 7. svigtede som konge. Mens han bestemte over landet, blev stavnshåndet ophævet, Slaget på Reden skete, landet gik bankerot, England bombarderede København, og vi mistede Norge.

abillede081
Christian d. 8. var fætter til Frederik d. 6. Det var ikke fordi Frederik d. 6. ikke fik nogle sønner – de døde bare alle sammen inden han selv døde.

Efterdønningerne af Den franske Revolution var nået til Danmark, og tanker mod enevælde var ved at indfinde sig – det var han dog imod.

abillede083
Det blev til gengæld Frederik d. 7. (Frederik Folkekær), som kom til at ophæve enevælden i 1849.
Hans mest kendte kvindelige bekendtskab er Grevinde Danner (oprindelig Louise Rasmussen). Hun fik dog ikke lov at ligge ved siden af ham i dette fine kapel – hun ligger begravet på Jægerspris Slot. 

abillede107 
Mens Fredrik d. 7. og Grevinde Danner opholdt sig på Frederiksborg Slot får de sig en forskrækkelse: Slottet brænder. Man mener det var Grevinde Danner, som – af vanvare – var kommet til at forårsage branden.

abillede082

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails