mandag den 24. oktober 2011

Skabelsen af en cache-serie

Søndag formiddag blev finalen i vores cache-serie om "Skabelsen" frigivet. Det har været som at løse en projektopgave med afsluttende eksamen eller som at lave et svendestykke.

I dette indlæg vil jeg prøve at fastholde forløbet, som jeg husker det. Måske det endog kunne være interessant for andre at læse;-)

billede866

Baggrund:

Ældstesønnen går (som det allerede vil være nogen bekendt) til konfirmationsforberedelse. I begyndelsen af oktober kom han således en dag hjem og forslog en serie om "Skabelsen". Én cache for hver af de 7 dage. Jeg synes måske nok, det var en lige lovlig stor mundfuld, men ideen var jo god, så det var svært at fastholde en afvisning;-)

Oplægget blev løst formuleret således:

- Én traditional cache for hver af dagene (dog finalen som en mystery-opsamling på de første)
- De skulle være fra mandag til søndag, så der afsluttedes med "hviledagen"
- Serien skulle placeres langs ringvejen
- Finalen skulle rumme et (relativt svært) regnestykke
- Vi ville sætte os ind i Geo-tjekker-faciliteten
- Der skulle være mindst én cache med (relativ) høj difficulty-rating
- Der skulle være FFC og JFFC
- Billedmaterialet skulle (primært) være fra eget billedgalleri, så vi ikke røg ind i noget med rettigheds-konflikter

billede868

Cachene:

Heldigvis havde vi et godt lager af cache-beholdere liggende. Det giver en frihed til at kunne vælge, når man er "on location" og har fundet et godt sted. Af samme grund prioriterer vi indkøb og egen udfærdigelse af caches højt.

Ruten:

Sønniken tilbragte meget tid på geocachings side (for at tjekke placering af nuværende cacher) og Google Earth (for at have et godt indtryk af terrænet).

Relevante steder blev udset, og en skøn lørdag drog vi afsted på vores cykler og fik placeret cachene. Startende længst væk fra hvor vi bor - nemlig i Bolbro.
Det var tanken, at cachene (når de blev frigivet) skulle springe mellem forskellige steder langs ringvejen og ikke være i samme rækkefølge, som vi lagde dem ud. Det endte med, at vi måtte give køb på den præmis - mere om det senere.

Den "svære" cache var udset til at ligge ved broen over Odense Å i nærheden af OB. Desværre var der ikke nogle oplagte steder direkte under broen, så vi begav os ned langs siderne. Først på den ene side af åen (sikke mange løbere på det sted en lørdag eftermiddag i solskin!) - derefter på den anden.
Endelig blev et træ fundet, og sønniken kravlede HØJT op og lagde cachen. Jeg nedlagde veto. I ca. et kvarter var vi tæt på en geo-cache-"skilsmisse", men så fik vi heldigvis givet os lidt begge to. Cachen kom ned i lidt mere ufarlig højde, og vi kom igen på talefod;-)
(Det endte med at blive én af de caches, som vi måtte flytte et helt andet sted hen pga. "161-meter-reglen ikke overholdt".)

Da vi lagde "Skabelsen - 5. dag", kom en beboer trillende med sin cykel. Han har givetvis undret sig over vores færden og spurgte, om vi havde brug for hjælp. Det afkræftede jeg, men spurgte til gengæld, om han ville vide, hvad vi lavede. Det ville han gerne, og jeg gav ham den ultrakorte intro til Geocaching. Han smilede og synes vist det var helt fint, at "hans" område nu var en del af det. (Man får altså så mange positive kontakter med mennesker, når man geocacher - "I´m loving it"!)

billede864

Upload af cacherne:

Så skulle alle cacherne sendes til review. Det var en større omgang:
- Alle de noterede koordinater skulle tjekkes og gentjekkes på Google Earth
- Tekster skulle skrives
- Anvendelse af html-editor i sving
- Billeder indsættes (ikke nogen helt simpel proces)
- Jeg skulle netop IKKE lave cachene i den rækkefølge, som vi havde lagt dem ud. Det gav en del om-arbejde, da jeg blev opmærksom på den brøler
- Fyldig tekst til reviewerne om, at cacherne skulle frigives fra en mandag og derefter dag for dag. (De sidder jo nogle stykker, så der kunne hurtigt gå koks i den del af det.)

Efter mange timers koncentreret indsats blev de sendt afsted. Vente, vente, vente…

billede867

Dialog med reviewerne:

Det er så nok her jeg har oplevet cache-seriens største udfordring.

Skabelsesdagene 2, 4 og 7 blev ikke godkendt.

"Dag 2" lå i nærheden af Dyrskuepladsen og var angiveligt for tæt på "P-Hus OUH". Det kunne vi ikke forstå, for vi havde jo taget højde for den allerede. Men nu viste det sig så, at man også kan konflikte med andre caches mellemstationer eller (for os) ukendte slutpunkter. What to do? Revieweren foreslog, at vi flyttede cachen eller løste ovenstående cache for at få slutpunkterne. Nu er jeg ikke meget til Sudoku´er, men det lykkedes mig da at få den løst vha en Sudoku-"knuser" på nettet. Vores cache var angiveligt stadig ikke i konflikt.

Målte punkterne op på Google Earth og brugte Crumlins koordinat-regnemaskine (efter at have været på Forum og spørge til et værktøj af den type). Alt OK.

Da jeg således havde argumentationen i orden, var jeg sikker på, at revieweren nu ville godkende vores cache. Jeg mailede og redegjorde for samtlige punkter i nærheden og alt, hvad vi havde gjort for overholde reglerne. Alt var over 200 meter væk.

Nu skal det lige nævnes, at det ikke er en ping-pong-hurtig dialog man har med en reviewer. Der kan gå mange timer eller ½ dag, inden man får svar plus tilsvarende tid, inden man selv har mulighed for at svare.

Således fik vi efter noget tid endnu en ny afvisning med hvad jeg opfatter som en standard-tekst. Fuldstændig samme afvisning med, at cachen skulle flyttes, da der ikke var mindst 161 meter til andet kendt/skjult waypoint. Ikke bare antydning af, hvad jeg opfatter som dialog.

Jeg vil meget gerne overholde regler, og jeg vil meget gerne lære noget nyt, men jeg vil sgutte være til grin. Reviewere arbejder frivilligt og har job ved siden af - men det har jeg sådan set også;-(

Det var på dette tidspunkt jeg talte Kaptajn-Haddocks i ca. 30 sekunder og overvejede mine muligheder:
- Droppe vores serie, når det tilsyneladende skulle være SÅ svært at få selv simple ting afklaret.
- Flytte cachen fuldstændig (føltes egentlig som en falliterklæring men omvendt "gad" jeg bare ikke mere på de ikke-dialog-vilkår).

Retfærdigvis skal det siges, at jeg efterfølgende har haft rigtig gode kontakter til reviewerne, og at jeg generelt har meget stor respekt for deres arbejde og deres professionelle måde at håndtere opgaven på.

Da "Dag 4" blev afvist efter ny genplacering, tog vi med det samme konsekvensen og flyttede til dens nuværende placering. Eller rettere det sted, hvor den lå før seneste justering.
Vi havde nemlig igen-igen fået en afvisning om, at den lå for tæt på en anden cache - denne gang i konflikt med én af Roest.dk´s caches. Vi var kørt trætte og lod derfor selve cachen ligge, men ændrede koordinatet, så den lå "off" - til gengæld skulle hintet lede på vej. Det var så ikke "godt nok" fandt vi ud af;-)

Som man vil have bemærket er cachene rykket tættere på vores egen bydel - det endte med at blive en nødvendighed.

billede863

Frigivelserne:

Endelig var vi så langt, at vi kunne begynde frigivelserne - én dag ad gangen. Meget spændende! Det er fungeret helt gnidningsfrit - igen stor ros til reviewerne for at være stabile og informative undervejs.

Selvfølgelig ville der komme kommentarer undervejs:

"Dag 1" ligger for intimt tæt på ejendomme, hvor beboerne føler sig ilde tilpas ved, at folk "lusker rundt". Den vil vi få flyttet, når vi får mulighed for det.

"Dag 5"´s logbog er ved at være at være fuld, og tallet står utydeligt. Det får vi også rettet op på. Folk har heldigvis været gode til at kontakte os via mail eller FB for at få bekræftet det tal, de har set.

"Dag 4" fik et par kradse ord med på vejen - især på FB. Jeg er pænt til den ærekære side og følte, at min/vores respekt for reglerne/cache-kolleger blev beklikket. Men jeg vidste jo godt, at vi var sprunget over, hvor gærdet var lavest, så vi lyttede til kritikken og cyklede af sted i den årle morgenstund og genplacerede. Faktisk lykkedes det at finde en placering, så vi overholder 161-meters reglen, og så man ikke føler sig for meget "off", når man skal finde cachen.

billede870

Hvad har vi lært?

- Vi laver aldrig så store serier mere og med indbyrdes afhængigheder af, på hvilke tidspunkter, der skal udgives.

- Vi sørger for at få løst så mange mysteries og multi´er som muligt, så vi ved, hvilke waypoints vi er oppe imod.

- Vi lægger fremtidige caches i en cykel-radius nogenlunde tæt på, hvor vi bor, så det er overkommeligt at foretage eventuelle genplaceringer og at vedligeholde.

- Vi vil være endnu mere obs! på ikke at få lagt i områder, hvor nogen kan føle sig generet.

- At det er underligt, at folk forholder sig til ens caches i åbent forum - fx FB.

- Hvor fantastisk dejligt det er, når folk tager sig tid til en god logning. Det er ligesom den benzin, der driver værket. En observation som gør, at vi selv bliver ekstra opmærksomme på det, når vi logger andres caches.

- At det er den mest fantastiske og lærerige måde at være sammen med sine børn på. Der har været oceaner af tekniske, praktiske, mellemmenneskelige "opgaver", som vi har drøftet og fundet løsninger på ved fælles hjælp.

- At geocaching-folket er et dejligt folkefærd, hvor der er en positiv ånd - både i konkurrence-delen men også i at connecte og ville hjælpe. Har fået mange positive og åbne tilkendegivelser på mail, GC-site, FB og face-to-face.

billede871
Har vi så bestået vores "eksamen"? Tjoh det føler vi selv. Der har været skønhedspletter undervejs, så det bliver nok ikke helt med topkarakter, men alt i alt er vi selv tilfredse med resultatet og ikke mindst den meget lærerige proces.

Hvis der er nogle ikke-geocachere, som har holdt ud helt ned til dette punktum, så har de i sandhed fortjent en præmie;-)

Slut - prut - Finale

billede865

4 kommentarer:

 1. Tillykke med den dejlige cache serie, (selvom vi ikke er færdige med den endnu).

  Jeg synes det er en fantastisk dejlig historie, som fortæller meget om hvordan op og nedture forgår i GeoCaching miljøet foregår, og jeg synes ikke et sekund at i skal være i tvivl om det er det hele værd for det er det.

  Det man altid skal huske er at man bliver klogere dag for dag, også med GeoCaching, så jeg håber ikke at i mener at i ikke har mod på at lave en lige så stor serie igen, for nu har i nemlig erfaringen, så lad det nu bare sætte sig lidt, og nyd de gode logs der kommer ind, og smid de overflødige perfide logs væk.

  Der er en lille del GeoCachere der bare går op i om den nu har en ½-stjerne forkert i rating, eller om hint er for ubrugeligt til vedkommende smag eller om han nu har fået skæld ud af fru Hansen for at ligne en der render med det hele, men det er bare ikke dem man skal spilde sin tid på.

  Tak for en god serie, og lad endelig være med at miste modet.

  JanCoyle

  PS: Har i så bestået eksamen? Jeps - Helt sikkerrt :-)

  SvarSlet
 2. Tak Jan for dit meget fine svar på mit indlæg. Det er dejligt at høre din feedback i den lidt større sammenhæng.
  Ofte bliver det kommentarer på den enkelte cache. Derfor er det rart med bloggen her, hvor jeg selv kan skrive mere overordnet og hvor dine opsamlende kommentarer bliver tilsvarende udbytterige.
  Håber vi mødes en dags tid ved et cache-sted.

  SvarSlet
 3. Hej Linnea! Super godt indlæg, og det er helt klart også en serie jeg skal få kigget nærmere på!
  Jeg bliver simpelthen nødt til at komplimentere de utroligt gode billeder! Wow! Jeg er meget interesseret i "hemmeligheden" bag gode billeder. Alle dine billeder har fantastisk komposition. Men derudover er der også en utrolig skarphed og farvemætning.
  Det første billede af træ/blade og det 6. billede af det faldne blad: Er farverne som fanget af kameraet, eller har du øget farvemætningen i efterbehandling?
  Jeg tænker billede 2,3 og 7 må være med en makrolinse, men helt utrolig flot skarphed - særligt det 3. billede: Er det taget i et studie?? Jeg er også meget nysgerrig, om hvor mange billeder der er taget med kameraet på stativ, eller hvad er ellers hemmeligheden i billedeskarpheden.
  Helt utroligt som du formår at give hvert enkelt billede sin egen sjæl og udtryk. Det sidste billede er drømmende, og der er vel sådan lidt svensk efterårsstemning: Har du gjort noget specielt ved farverne her i efterbehandlingen, eller har du bare skudt med en god stor blænde (evt blitz?).

  /Anders

  SvarSlet
 4. Hej Anders
  Tak for de mange penge ord;-)
  Kunne du ikke lige slå mig en mail privat - anettelinnea@pc.dk - så vil jeg give billederne et par ord med vejen.

  SvarSlet

Dejligt at du skriver en kommentar til mig. Hvis du "tilmelder dig via e-mail" nedenfor, får du fluks en mail, når jeg har besvaret. Smart, ikke?

Related Posts with Thumbnails